Přehled kávových specialit

 
Pěstování kávy se věnuje více než 50 států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu. Přesto podíl arabiky činí 75% celosvětové sklizně kávy a stále se zvětšuje.Význam jednotlivých zemí na produkci kávy se v průběhu času mění. Některé z nich jsou vyhlášenými světovými vývozci; kvalita kávy z ostatních zemí je slabší anebo není vůbec exportována.



Celková produkce kávových zrn činí v posledních letech více než 90 milionů žoků, což přesahuje cca o 5% světovou poptávku. Střední a Jižní Amerika vč. Karibské oblasti vyprodukuje 70% celkového objemu světové sklizně, Afrika 10% a Asie 20%. Ve výčtu uvádíme pouze seznam největších a nejznámějších producentů s popisem nejkvalitnějších pěstitelských oblastí (název kávy je s nimi většinou totožný).

Brazilská Arica                                               
*Santos NY 2 Fancy, *Santos Cerrado, *Santos Bourbon
Brazílie produkuje jednu z nejlepších káv na světě. Měkká ořechová, jemně nakyslá káva s příjemnou hořkosladkou čokoládovou příchutí. Nepostradatelný základ pro dokonalé espreso. Je známá pro svou schopnost vytvořit bohatou hutnou pěnu.

Arabica ze Střední Ameriky 
*Colombia Supremo, *Guatemala Antigua, *Costarica Tarrazu, *Cuba Altura Lavado, *Mexico Azul
Dokonalé vlastnosti, téměř jedinečná vyváženost aroma, kyselosti, chuti a výtažku. Hloubka chuti se špetkou čokolády a skořice. Tato chuťově sladší zrna patří k nejlepším na světě. Ideální pro přípravu espresa.
 
Africká Arabica  
*Ethiopia Sidamo Washed, *Kenia AA Washed
Báječné a jedinečné druhy kávy s nečekaným nádechem květin a mandarinek. Nápaditá a neobyčejná káva, která  skutečně dokáže rozechvět. Vinná příchuť s příjemnou základní chutí. Je plná síly a charakteristických znaků.

Indická Arabica  
*Plantation A , *Plantation Babaduban, *Plantation Mysor Nuggets EB
Střední až plná chuť, jemně kyselá a delikátně kořeněná. Jedinečný šálek vůní, které lze snadno zaměnit s Indií.

Indická Robusta
*India Parchment Washed, *India Parchment Monsooned
Exotická a vynikající, možná nejlepší Robusta na světě. Bezchybná. Silná základní chuť se špetkou čokolády a drobnou chutí koření. Výrazné aroma.

Káva a její proměny          

    
Představte si tuto situaci: vstoupíte plni očekávání do příjemné kavárny, espresso baru či coffee shopu a rádi byste ochutnali něco z přepestrého světa kávových nápojů. V množství exotických názvů a široké škále nabízených produktů se ne každý z nás ihned zorientuje. Proto nabízíme malý slovníček nejznámějších kávových specialit, vycházející z tradiční terminologie italských baristů.
 
       
Uvedené názvy se samozřejmě mohou lišit podle země, ve které se právě nacházíte, a místních zvyklostí. Proto doporučujeme se při pochybnostech vždy informovat u obsluhujícího personálu.

Caffé ristretto  

je nejmenší zástupce z rodiny espresso káv. Je připraven ze stejného množství kávy jako klasické espresso, množství vody je však oproti němu poloviční. Tento nápoj je obzvláště silně povzbudivý, chutný a aromatický. V Itálii jej můžete mnohdy objednat pod názvem Café corto.

Espresso                                  
Jednoduše klasika! Optimálně je připraveno ze 7 g jemně mleté espresso směsi a maximálně 50-60 ml vody. Nejlépe jeho chuť vynikne v kónickém šálku ze silného porcelánu. Správně připravené espresso korunuje hustá pěna karamelově zlaté barvy. Dle chuti je možno jej přisladit, ovšem mléko do něj nepatří!
Tento nápoj je v Česku nesprávně nazýván picollo a stejně nesprávně je k němu téměř automaticky právě mléko podáváno...

Pravá turecká káva                                            
Na přípravu této kávy potřebujeme džezvu (konvička kónického tvaru), 7 g velmi jemně namleté kávy a 100 ml vody. Do džezvy nalijeme studenou vodu, přidáme kávu a přivedeme k varu. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj.V této chvíli kávu odstavíme a necháme pěnu spadnout. Zpěnění opakujeme ještě 2krát. Potom necháme usadit kávovou sedlinu a kávu naléváme z výšky 8 - 10 cm do šálků. Kávu můžeme připravovat i s lžičkou cukru, přidanou do džezvy ještě před zpěněním. Tím se překryje nahořklá chuť kávy, způsobená únikem těkavých aromatických látek při opakovaném varu.

Mocca káva
Tento způsob je oblíbený především ve Francii a Itálii. Ve Francii se připravuje v tzv. cafetiérii a v Itálii v mocca konvičkách. Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu. Příprava v cafetiérii: kávu nasypeme do konvice (5g - 8g na jeden šálek) a zalijeme vroucí vodou. Nasadíme sítko a po 4 minutách protlačíme sedlinu na dno konvičky. V mocca konvičkách: do sítka dáme 7 g kávy na porci a do spodní šroubovací části čerstvou vodu. Potom konvičku postavíme na plamen a necháme vřelou vodní páru projít do horní části konvičky. Oběma způsoby získáme nápoj s výrazným aroma. Takto připravenou silnou, tmavou kávu pak podáváme.

Caffé lungo                                                                                                   
Zde se jedná o espresso s vyšším podílem vody, je tedy méně silné a podává se v mírně větším šálku než espresso.
V Česku ovšem tento nápoj běžně obdržíte, pokud si objednáte espresso.

Variace z espressa  
Proto, abychom mohli připravovat různé variace z espressa se musíme naučit správně připravovat mléčnou pěnu:
  1. nejvhodnější je plnotučné mléko (3,5 % tuku), studené nebo vlažné
  2. používáme konvičku z nerez oceli
  3. před samotným pěněním vždy vypustíme vodu, která je usazená ve trysce na páru
  4. při zpěňování nedáváme hubičku příliš hluboko pod hladinu mléka a snažíme se vytvořit vír
  5. teplota mléka nesmí přesáhnou 72 °C
  6. po napěnění konvičkou boucháme a tím zničíme velké bublinky
  7. správně připravená mléčná pěna je lesklá a kompaktní, pomalu se rozpadající
Caffé macchiatto 
Espresso, přizdobené malou čepičkou z horkého šlehaného mléka. Podává se v klasickém šálku na espresso nebo v malé skleničce.
Tento druh kávy doporučujeme si objednat českému zákazníkovi, pokud si chce v pravé italské kavárně objednat své oblíbené „preso s mlíkem“.

Espresso con panna
Opět je základem espresso, ovšem tentokráte vylepšené nevelkým množstvím šlehané smetany.

Caffé doppio
Espresso s dvojitou dávkou kávy i vody, servírováno v šálku odpovídající velikosti.

Caffé corretto
Espresso „vylepšené“ malým množstvím grappy (lahodná italská hroznová pálenka), koňaku či jiného likéru.

Cappuccino            
Pravé cappuccino sestává z espressa, horkého mléka a horké mléčné pěny. Servíruje se ve velkém šálku o objemu 120 až 200 ml. Někdy je na povrchu přizdobeno kakaem.

Caffé latte                                      
Nejlépe připraveno je z dvojitého espressa (doppio), více horkého mléka a méně mléčné pěny než u cappuccina. Podáváno je nejčastěji ve vysoké štíhlé sklenici. V Americe se setkáte běžně s ochucenou verzí latte (nejčastěji karamelovým, vanilkovým nebo oříškovým situpem) s velkým množstvím mléčné pěny.

Latte macchiatto
Do velké sklenice nebo šálku přijde nejdříve horké mléko a pěna a po jeho stěně se až pak opatrně nalije čerstvě připravené espresso.

Café au lait
Takto milují kávu nejen Francouzi! Je připraveno z dvojitého espressa a někdy i ze stejného množství silné filtrované kávy s velkým množstvím horkého mléka. Café au lait nejlépe chutná z obřího šálku (misky) bez ouška.

Kapuziner
Cappuccino po vídeňsku... Větší šálek obsahuje espresso, horké mléko a velkou šlehačkovou čepici.

Café cortado
Silné espresso s troškou silně oslazené horké mléčné pěny. Podáváno je v klasickém espresso šálku nebo malé sklenici.

Caffé mocca (mocha, moca)
Ve vysoké sklenici nebo hrnku se skrývá tato skvělá kombinace: silné espresso, stejné množství kakaa (nebo čokoládového sirupu) a stejné množství horké mléčné pěny. A na závěr: kopeček šlehačky!

Espresso granitá (café granitée)
Mírně oslazené espresso, nejdříve dobře zmrazené, pak umixované na ledovou tříšť. Podává se v menší sklenici ozdobené šlehačkou.

Iced Espresso
Dvojité espresso, přelité ve sklenici přes hrubě drcený led.

Eiskaffee
Jeden až dva kopečky vanilkové zmrzliny jsou ve vysoké sklenici přelity vychlazeným espressem. Povrch zdobí šlehačka a čokoládové hobliny.

Café créme (Schümli)
Méně známý druh espressa, připravený ze světle pražených a těsně před přípravou umletých kávových zrn. Díky této přípravě na povrchu vznikne hustá světlá, krémovitá pěna (odsud název Schümli).

Samozřejmě existuje bezpočet další kávových lahůdek, s dalšími více či méně zajímavými názvy. Kromě toho mnoho druhů káv, které známe v horké podobě, má i svoji chlazenou – tzv. „freeze“ či „ice“ podobu. A pokud si svůj oblíbený šálek objednáte coby „coffee to go“, znamená to, že jej dostanete s sebou v papírovém kelímku s brčkem!

 

 

SKVĚLÁ NABÍDKA

Rychlý výběr

Informace