Informace k provozu a údržbě kávovarů

 

Kvalitní káva, spolehlivý a správně seřízený kávovar jsou základními předpoklady úspěchu při přípravě kvalitního espressa.
 
          
Káva je hlavní, ale nesmí být prošlá a vyčichlá, míchaná s různým stupněm hrubosti. Každá změna kávy může také vyžadovat nové seřízení kávomlýnku. Záleží pouze na Vás jakou kávu si vyberete, nenechte se přesvědčovat reklamou a raději zkoušejte až si najdete podle chuti tu pravou.
 
Kávomlýnek musí mít správně seřízenou gramáž, většinou na 7g a správně seřízenou hrubost mletí. Automat by měl mít v násypce dosypanou kávu a být stále zapnutý. U manuálního modelu je dobré hlídat a domílat kávu, aby se neobnažili komory v zásobníku. Kávu v páce utlačujeme s citem, je potřebné získat jistou dovednost a všímat si jak nám káva natéká do hrníčků. Obecně platí - na malý šálek porci kávy navíc a důsledněji upěchujeme, aby se stihla vytvořit pěna. Větší šálky, větší porce vody, pěchujeme přiměřeně, aby nebyla káva přepálená. Nezapomínat, že síla pěchování je vzájemně provázaná s nastavenou hrubostí mletí.
Kávovar je stroj, vyžaduje proto pravidelnou údržbu a občas i opravu. Pokud si pořídíte kvalitní kávovar, bude vám dlouhá léta dobře sloužit. Je tu pak důvod proč za podstatně nižší cenu, něž vás přijde pořízení dalšího nového kávovaru vyžádat po konzultaci s námi jeho generální opravu. Kávovar je při opravě rozložen na součástky. Všechny měděné trubky a bojler se vložíí do kyseliny, která bezezbytku odstraní usazený vodní kámen. Vymění se špatná těsnění, součástky a hlavně se prověří funkčnost nejdůležitějších součástek - čerpadla, presostatu, ventilu dopuštění vody do bojleru, atd. Vyčistí se solenoidové ventily a proměří topení. Krycí plechy se vyleští a kávovar odzkouší.
 
Pro provoz kávovaru je důležité:        
  • dobře seřízená teplota, tlak, hladina vody v bojleru 
  • funkční těsnění v hlavách /jinak ztráta tlaku, káva obtéká páky a máte pocákané šálky 
  • čistá sítka v hlavách /pravidelné čistění chemií v páce se slepou miskou 
  • čistá výpusť a trysky páry
  •  předehřáté šálky na kávovaru  
  • do kávovaru patří změkčená voda, jinak by se v kávovaru usazoval vodní kámen. Změkčená voda nemalou měrou ovlivňuje kvalitu pěny a především chuť kávy.
  • páky na konci dne vždy vymývat, jednou za čas sundat misku, zkontrolovat výdejní zobáček a odstraňte usazeniny z kávy. Pozor na poškození dosedací plochy misky, která by pak netěsnila a vydírala předčasně těsnění v hlavě. Po uvaření kávy vyklepnout lógr a páku nechat nasazenu v hlavě kávovaru, aby byla nahřátá. Páku neutahovat, aby se nevymačkávalo těsnění v hlavě. Pozor na záměnu misek, 7g plytká miska patří do jednovýpusťové páky a 14g hlubší miska do dvouvýpusťové páky.
Pokud máte pocit, že i přes veškerou péči, kterou svému kávovaru věnujete není kvalita kávy dostatečná, obraťte se na nás a my Vám rádi poradíme.                        
                                                                   
                                                                       

                                                                                                                        

 

SKVĚLÁ NABÍDKA

Rychlý výběr

Informace